Pediatrična pulmologija in alergologija | Dora Jeler, dr. med.


Alergija je bolezen imunskega sistema, ki povzroči pretirano reakcijo telesa na številne snovi (alergene). Alergeni so npr. cvetni prah, pršice, živalski epitel, plesni, hrana in zdravila.

Alergija

 

Ukrepi za bolnike, alergične za pršico

Pršica je mikroskopsko majhen organizem, ki živi v hišnem prahu. Največ pršic je v blazinah, vzmetnicah, preprogah, talnih oblogah iz tekstila, oblazinjenem pohištvu, oblekah in igračah iz blaga. Hranijo s  človeškim prhljajem. Za njihov razvoj je optimalna temperatura 22 do 26 stopinj Celzija in vsaj 50-% relativna vlažnost. Najbolj se razmnožijo v poletnih mesecih, njihov alergen, ki je v iztrebku, pa ostane v prahu v veliki koncentraciji vse do konca zime.

Pršice ni moč iztrebiti, z nekaterimi ukrepi pa količino pršice v bivalnih prostorih lahko močno znižamo. Tako zmanjšamo tudi težave, ki so posledica alergije na pršico. Količino pršice moramo znižati v vsem stanovanju, najpomembnejše pa je znižanja količine tega alergena v postelji:

– Najučinkovitejši ukrep je nepredušno zaprtje vzmetnice, blazine in odeje v protialergijske ovoje (INTERVENT, ALLERGOCOVER). To prepreči vstop alergenov v zrak.

– Blazine in odeje naj bodo iz umetnih vlaken, ki jih lahko peremo pri vsaj 60 stopinjah Celzija.

– Bombažne prevleke za blazine in odeje tedensko peremo pri 60 stopinj Celzija. Pršice pri nižji temperaturi preživijo kljub dodajanju pralnih praškov.

– Najboljša talna obloga je parket, odsvetujemo pa preproge in tekstilne talne obloge.

– Zavese naj bodo lahke in jih pogosto peremo.

– Odsvetujemo shranjevanje zimske garderobe v spalnici.

– Sedežne garniture naj ne bodo iz blaga, temveč usnja.

– Pršice ubijemo tudi z zamrzovanjem. Manjše kose posteljnine in igrače lahko zamrznemo v zamrzovalni skrinji, vzmetnico in preproge pa v mrzlih zimskih dneh odnesemo na prosto.

– Spalnico dobro zračimo. Postelja naj bo čez dan odgrnjena.

– Sesanje ne odstrani živih pršic. Klasični sesalniki pri izpuhu puščajo drobne delce prahu, zaradi česar se med sesanjem močno poveča koncentracija alergena v zraku. Zato svetujemo sesalnike z vodnim ali posebnim filtrom za drobne delce (HEPA).

– Sredstva, ki ubijejo pršice (npr. Acarosan), uporabljamo za čiščenje sedežnih garnitur in talnih oblog. Njihova učinkovitost je sorazmerno majhna.